În perioada verii, înghețata este unul dintre cele mai populare deserturi, dar consumatorii ar putea fi nevoiți să plătească mai mult pentru ea. Motivul? Creșterea prețurilor la uleiul de cocos, un ingredient cheie în producția multor sortimente de înghețată.
Deși rețetele variază, majoritatea includ lapte, zahăr, unt de cacao și ulei de cocos. Acesta din urmă nu doar că conferă o textură cremoasă și un gust ușor tropical, dar ajută și la menținerea consistenței produsului în condiții de temperatură ridicată.
Producția globală de ulei de cocos a fost afectată de condițiile meteorologice nefavorabile din Asia de Sud-Est, unde se concentrează cei mai mari furnizori – Filipine, Indonezia și India. Seceta din ultimii ani a redus recolta de nuci de cocos, iar efectele se resimt acum pe piață. Exporturile crescute către China și cererea din industria alimentară și cosmetica au contribuit la creșterea prețurilor.
În plus, guvernele din regiune promovează utilizarea uleiului de cocos în producția de biocombustibili, ceea ce reduce disponibilitatea pentru alte scopuri.
Pe de altă parte, scăderea prețurilor la zahăr și lapte ar putea tempera o parte din impact, dar se estimează că, în multe țări, înghețata va fi mai scumpă în această vară.